måndag 6 april 2009

Kålpudding eller hämtpizza

Idag var jag och storhandlade. Helt plötsligt insåg jag att jag har fastnat i halvfabrikatsträsket. Det trodde jag aldrig skulle drabba mig. Jag som alltid har förespråkat att bra mat är hemlagad mat. Jag tog en titt på matvagnen precis innan jag kommit fram till kassan. Där låg fiskpinnar och trängdes mellan pulvermoset och de färdiggjorda kåldolmarna. Jag kan inte fatta hur eländet har smugit sig in i mitt hem utan att jag har märkt det. Visst jämför jag andelen fiskkött i fiskpinnarna innan jag lägger ner dem jag valt. Men all annan skit som är i som man inte begriper vad det är. Pulvermoset ska vi inte prata om. Jag tror det var femton olika kemikalier i. Det fanns en period när lilla L bodde på sjukhuset. När vi pendlade mellan arbete sjukhus och sängen. Man hade knappt tid att äta skräpmaten man lagade till (läs värmde i micron). Men sen tror jag bestämt att latmasken flyttade in i lägenheten. Visst har jag fullt upp med alla ungar och gamla föräldrar men nog fan har jag tid att vänta tjugo minuter på att potatisen kokar färdigt så jag kan slå mos av det. Jag minns också en tid när jag stod och syltade och saftade och bakade allt matbröd själv och knappt köpte någon annat än vad jag gjort själv. Men det måste ju i herrans namn finnas ett mellanläge. Har aldrig varit bra på mellanlägen kommer jag på. Allt eller inget är väl en devis som jag levt efter i hela mitt liv. Hela eftermiddagen har gått åt till att rulla köttbullar. Baka bröd. Göra kålpudding. Steka panerad fisk. Göra köttgryta. Steka fyra Slottstekar. Göra pannbiff. Koka lingonsylt på frysta lingon sen förra året. Jag gav mig till och med tid till att grilla två kycklingar. När min gubbe kom hem så undrade han om jag fått min andra hjärnblödning. men i morgon blir det hemrullade köttbullar och potatismos svarade jag. OCH hemkokt lingonsylt. Då tittade han på mig och frågade om det går att frysa grillad kyckling. Visst satan... Det var det där med med mellanlägen..... Ja,ja. Frysen är i allafall full med allt annat än halvfabrikat. Det var väl i det läget som lille S kom in genom dörren och frågade pappa varför pappa aldrig ställde fram pizzorna han precis varit och köpt och som stod och doftade så gott i hallen.

3 kommentarer:

  1. Hahaha, ja, det blir aldrig som man tänkt sig, Men en eloge till dig som försöker!
    Å andra sidan är väl pizza det som är svårast att få till hemma!

    SvaraRadera
  2. Japp, men jag tyckte det var godare med nygrillad kyckling =)

    SvaraRadera
  3. Önskar att jag hade den energin! Kännde mej stolt när jag gjorde bröd i våran bakmaskin som gör allt! Räcker att jag lägger i mjöl å annat smått å gott!

    SvaraRadera