lördag 30 januari 2010

Isigt

Kyla är bra på många sätt. Hur gott är det inte med en kall is glass en varm sommardag t.ex En isklamp på armen när man bränts sig på ugnen är ju hur skönt som helst. Is i drinken en komplett njutning. För att inte tala om när vi härom veckan åkte skridskor små och stora tillsammans med sonen från Stockholm och dottern från Mullsjö. Det var jättekul att se både vuxna barn och småglin tumla runt på isen tillsammans.

I morse fanns det inget vatten i köket igen. Det ska sägas att vi bor i Riksbyggens hyresrätter. Så det ska man ju kunna kräva att man har rinnande kallt vatten i köket. Förra gången det hände så ringde jag och föreslog att det förmodligen frusit. Jag fick ett flatskratt i örat av telefonissan. Det händer nämligen inte i en så stor stad som Jönköping att vattnet fryser i en hyresrätt. Men jag kände igen symptomen från torpartiden. Fem timmar senare hade vi rinnande kallt vatten i köket igen. Vaktmästaren hade hittat is proppen och löst upp den med en värmefläkt. Det som rent tekniskt inte kan hända hade hänt.

Efter att ha pratat med Julle (vår vaktmästare) så kunde det mycket väl hända igen. Så... Nu har det hänt igen. Denna gången besparade jag mig att förklara vad det var för fel när jag ringde. Så de skickade ut en joursnubbe som kom efter en halvtimma och ringde på. Jag förklarade för honom att det kommer att hjälpa med en värmefläkt ett par timmar. Han var ung och visste inte att det inte kunde hända. Så han har gjorde som jag sa. Så nu har vi nog snart vatten igen.

Man kan undra när Riksbyggen fattar att det kan hända. När röret tillslut frusit sönder och vattnet sprutar kanske. Det är heller ingen som tror på att vi har 11 grader i gästrummet på golvet. Det händer nämligen inte i en hyresrätt med källare. Trots tre olika mätningar med tre olika termometrar. Förmodligen är man väl bara en gnällig klimakteriehäxa. Kallt är det i vart fall med is. När det sitter på fel ställe. Brrrrrr

4 kommentarer:

 1. Ha ha, ja, jag kan tänka mig att de inte vill veta av att du har lösningen på problemet när du ringer. Det skadar den manliga fåfängan, för att inte tala om att de är "utbildade"!

  Visst är det härligt med en riktig vinter, men va f-n det räcker med kyla!
  Lite soliga dagar när man kan sitta vis husväggen och sola tack!

  Och all snö som ligger i drivor där de inte borde vara, man kommer ju inte fram!

  Nåja, jag hoppas vi får en lika varm sommar som denna vinter varit kall!

  SvaraRadera
 2. Ja. Men det värsta är att blir det "millvär" redan nu så har vi ju två månaders slask att se fram i mot. Så för min del så är det nästan bättre att kylan håller på ett tag till och snart är det ju mars och vårtider. Förhoppningsvis kanske det blir en riktig fin vår med islossning långsamt och kanske, kanske en riktigt lång och härlig sommar som sagt. Vad beträffar vattnet i köket så har det icke kommit åter. Den här gången så var nog isproppen större så gud vet vad de ska göra åt den i morgon. Värmefläktar som stått på i över sex timmar har inte hjälpt. Så det blir spännande att se hur de löser det. Inte går det någon nöd på oss. Det finns gott om vatten på toan. Där är inte samma ledning. Men det är lite jäkligt när man ska diska. Men när våra förfäder levde så fick de ju hämta vatten ute på gården. Så det går la an ändå. När man tänker efter.

  SvaraRadera
 3. Trist att det ska behöva hända i hyreshus, man trodde väl de hade tänkt på kyla när de byggde?!
  Tänk om varit tvungen att hämta vatten i brunn och burit in och haft utedass, nää fy sjutton, vi har det bra ändå!

  SvaraRadera
 4. Problemet är en liten bit oisolerat rör som löper i ett friskluftsintag som sitter precis under vårat gästrum. Det är samma friskluftsintag som gör vårt gästrum svinkallt. De ska fixa det till sommaren. Vad man bara inte begriper är hur det har funkat alla andra år. För även om den här långvariga kylan slår många års rekord så tycker man ju att problemet borde uppstått någon gång innan. Huset är ju ändå från 60-talet. Men kanske har det en gång funnits isolering som något djur lagt beslag på. Vad vet man. Nu har i allafall proppen släppt för denna gång. Det är nästan så att man har lust att ha vattnet rinnande lite. För kylan verkar ju bestå. Ska ringa till ansvariga i morgon och kolla om de inte kan gå in och lägga lite isolering kring röret. Så får vi se.

  SvaraRadera